03 jun

De praktijk

Het valt mij toch nog vaak op dat mensen aan mij vragen: “Jij doet toch ‘iets’ met homeopathie?”. Niets mis hoor, met deze vraag, ik begrijp het wel. Toch ga ik proberen om uit te leggen dat het niet zomaar ‘iets’ is.

Als klassiek homeopaat kijk ik naar het gehele dier. Je kan er gerust vanuit gaan dat een op zichzelf staande klacht meestal niet zo op zichzelf staand ís. Natuurlijk zijn er hele acute klachten zoals een wond of een verstapping die van buitenaf komen en dus eigenlijk niet zo heel veel met het hele systeem van het dier te maken hebben. Die klachten zijn dan dus niet van binnenuit ontstaan, maar meestal door een invloed van buitenaf, door een ongeluk(je).

Echter in de praktijk zie ik heel veel dieren die klachten vertonen omdat de rugzak die ze soms al jaren bij zich dragen, overvol is geworden en het lichaam het nu naar buiten toe laat zien. Dat kan mentaal zijn, dat kan fysiek zijn. Op een bepaald moment loopt te emmer gewoon over en vaak op dat moment pas zien eigenaren dat het écht niet meer gaat. Het dier geeft bijna letterlijk aan dat de grens van zijn kunnen bereikt is en dat er actie moet worden ondernomen.

Als klassiek homeopaat ga ik dan met jou als eigenaar van het dier in gesprek zodat ik zo goed mogelijk kan achterhalen wat er allemaal is gebeurd vóór de klachten zich hebben geopenbaard. Wat zit er nu eigenlijk in die rugzak? Wat maakt dat de rugzak steeds voller is geworden en natuurlijk ook wat is er gebeurd waardoor de rugzak ineens overvol is geraakt en het dier klachten is gaan laten zien?

Omdat ik denk dat ook dit best lastig te begrijpen is voor veel mensen, geef ik in deze tekst een aantal hele korte voorbeelden van dieren uit mijn praktijk. Het heeft geen zin om heel diep op het gehele verhaal in te gaan en ook niet om de door mij ingezette middelen te benoemen, ik hoop enkel dat door het beschrijven van een aantal voorbeelden duidelijk kan worden hoe mooi de homeopathie kan zijn en hoe fijn dieren er mee geholpen kunnen worden.

Honden uit het buitenland

In mijn praktijk komen ontzettend veel honden die vanuit het buitenland (veelal Spanje) naar Nederland zijn gekomen. Hier in Nederland worden ze opgevangen door liefdevolle eigenaren die er werkelijk alles aan doen om de hond in Nederland een goed leven te geven. Echter in Spanje is hun rugzak vaak al gevuld met dingen als ‘afwijzing’, ‘gedumpt worden’, ‘mishandeling’, ‘niet goed genoeg zijn’, ‘aanvaringen met andere honden’, ‘nare ervaringen met mensen’, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Door al deze ervaringen is de rugzak enorm vol geworden en hoe lief de opvang in Nederland ook bedoeld is, de hond heeft al bij voorbaat grote problemen en ondanks de aangeboden liefde kunnen ze vaak toch hier niet zomaar de rugzak leeggooien. Ze zijn te erg belast en dat komt er een keer uit. Deze honden zijn dan vaak óf heel angstig, óf onberekenbaar, óf juist heel opdringerig, óf ze kunnen geen moment alleen zijn, óf ze bijten letterlijk van zich af. Kortom, voor de eigenaren vaak een vervelende situatie maar ook zeker voor de hond een situatie die er niet veel beter op lijkt te zijn geworden dan hun leven in Spanje.

Ook hier is het van het grootste belang om het geheel mee te nemen. Een hond doet iets natuurlijk niet zonder reden. De klassieke homeopathie biedt deze dieren troost, ondersteuning, verheldering en verlichting. Er komt weer ruimte voor liefde, aandacht en gezelligheid. De rust keert terug in de hond en er ontstaat weer een gezonde balans waarin de hond weer normaal kan functioneren. Hond blij, eigenaar blij.

Hoestende paarden

Een hoestend paard, is niet zomaar een hoestend paard. Ook voor het hoesten is een reden. In het grootste aantal gevallen zal de oorzaak liggen in het respiratoire systeem (het gebied van mond/neus tot het puntje van de longen), maar soms kan het ook een meer psychische oorzaak hebben. Ook hierin geldt dus weer dat het van belang is om te bekijken wat er allemaal is gebeurd in het leven van het paard. Hoe lang bestaan de klachten al? Wanneer zijn die klachten begonnen en wanneer verergeren of verminderen de klachten?
Jaren geleden heb ik een paard gehad die (nadat ik hem gekocht had én al helemaal aan hem vérkocht was….) geopereerd bleek te zijn aan cornage (een stembandverlamming). Door deze operatie heeft dit paard jarenlang problemen gehad met slikken en hoestte hij vreselijk veel. Wat had ik graag toen gekund wat ik nu kan, dan had ik dit paard een veel beter leven kunnen en mogen geven.
Ook in mijn huidige praktijk is er een dergelijk paard op mijn pad gekomen. En hoewel je bij zo’n paard natuurlijk praat over een anatomisch probleem (het probleem is ontstaan door een operatie die zijn sporen heeft nagelaten die nooit meer helemaal weg zullen gaan), is ook hier de klassieke homeopathie een prachtige uitkomst gebleken. Waar eigenaresse (en amazone) voorheen nauwelijks meer op hoog niveau kon trainen, rijdt ze nu weer heerlijk met haar paard en kan ze zelfs weer naar de toekomst kijken en wedstrijden gaan inplannen! Ik ben er oprecht van overtuigd dat dat volledig te danken is aan de inzet van de klassieke homeopathie. Het paard hoeft niet meer constant te hoesten, is weer op conditie en kan het toch zwaardere werk weer gewoon aan!

Jeukende honden

In mijn praktijk lijkt het inmiddels schering en inslag te zijn als het gaat over honden die verschrikkelijk veel jeuk hebben. Deze jeuk kan ontstaan door de welbekende voedselintolerantie maar ook hooikoorts komt bij honden veel voor en zorgt voor jeuk aan oogjes en neusjes. 

Meestal zijn de eigenaren al helemaal radeloos na tientallen bezoekjes aan de dierenarts en meestal zijn de betreffende honden al aan de zwaardere medicijnen belandt om nog ergens eens geen jeuk te hebben en een relatief normaal leven te kunnen leiden. Sommige van die eigenaren hebben dan toch de moed om toch nog eens wat anders te proberen en krijgen via via te horen dat de homeopathie nog wel eens uitkomst kan bieden. Die eigenaren zijn zeker wanhopig maar wat mij betreft ook heel verstandig want ook hierin heb ik de klassieke homeopathie zich zien bewijzen.

Wederom geldt weer dat ik ga uitzoeken waar, hoe en wanneer. Ik heb geen allergietest tot mijn beschikking maar ga af op wat ik zie, hoor en voel. Op basis van de door mij verkregen informatie ga ik vervolgens aan de slag met de hond en natuurlijk werkt dat niet altijd gelijk de volgende dag, dat zou wel heel bijzonder zijn. Dit zijn vaak problematieken waarmee hond (en eigenaren) al járen worstelen, dus hoezo zou de homeopathie dat dan in één dag moeten kunnen oplossen? Een probleem wat in jaren is ontstaan, is per definitie niet in één dag op te lossen. Het kost tijd maar is uiteindelijk de moeite waard want in mijn praktijk heb ik meerdere honden kunnen helpen en wat is dat een verademing gebleken voor zowel de hond als de eigenaar. Niets zo vervelend als de hele dag kijken en luisteren naar een krabbende, bijtende en likkende hond.

Pijn bij honden en paarden

Ook alweer zo’n veel geziene klacht. Of het nu wordt veroorzaakt door artrose, een spierblessure of wat dan ook, onze dieren kunnen door pijn zich zo ellendig voelen dat we ze helemaal niet meer herkennen. De meeste honden en paarden zullen in eerste instantie wat down lijken, ze willen niet meer spelen en wandelen, ze slapen de hele dag en veel eigenaren valt misschien eerst niet eens op. Pas als dieren gaan kreupel lopen, wordt er meer duidelijk voor de eigenaren. Denk hier nog eens aan mijn voorbeeld van de rugzak. Het dier heeft wellicht al een hele tijd ergens in het lichaam een probleem maar kan natuurlijk niet praten dus hoe moet hij dat dan aangeven? En omdat een dier nou eenmaal meestal eerst zal proberen gewoon door te gaan, wordt de rugzak weer voller en voller. Op het moment dat het écht niet meer gaat, dan zie je aan de buitenkant de klacht tevoorschijn komen. Het dier gaat kreupel lopen.

Als klassiek homeopaat kan je medische diagnoses niet stellen, je hebt geen röntgenapparaat, je hebt geen echoapparaat. De meeste mensen zullen dan ook eerst naar de regulier dierenarts gaan om te laten onderzoeken wat er speelt bij hun dier en ik vind dat zeer verstandig. Daar hebben we dierenartsen voor. Zij zijn degene die met jou als eigenaar moeten gaan uitzoeken waarom het dier kreupel is, waar zit de oorzaak van het probleem en wat is dan de volgende stap? Is er een operatie mogelijk? Welke behandeling is van toepassing op de oorzaak van de klachten? Hierin heeft een klassiek homeopaat niets te zoeken vind ik.

Waar een klassiek homeopaat wél iets in kan doen, dat is de pijnbestrijding, de energie, de lol in het leven. In mijn praktijk heb ik bijvoorbeeld een piepjonge labrador teef onder behandeling. Helaas voor haar eigenaren is bij haar op zeer jonge leeftijd (nog voor ze 1 jaar oud was) door de dierenarts geconstateerd dat ze artrose heeft in het linker elleboog. Vreselijk natuurlijk voor alle partijen. Deze labrador is bij mij in de praktijk gekomen en in die tijd liep ze kreupel, had ze reguliere medicijnen, was ze niet echt blij, en kon ze nauwelijks spelen en wandelen met eigenaren en de andere labrador in het gezin. Het heeft even wat tijd gekost maar inmiddels doet deze labrador het super op alleen homeopathische begeleiding. Ze loopt niet meer kreupel, speelt, kan weer mee wandelen, kan naar het strand, is blij en opgewekt en gaat zeer waarschijnlijk dit jaar gewoon mee met eigenaren op een wandelvakantie zoals eigenaren eigenlijk altijd al deden met al hun labradors maar dit met deze hond eigenlijk nooit hadden gedurfd! Meer hoef ik niet te zeggen, toch?

Zoals hierboven te lezen zijn er zoveel mooie resultaten te behalen in de homeopathie.
En dan noem ik maar 4 voorbeelden, er zijn er nog zoveel meer. De klassieke homeopathie kán ook zoveel meer. Van allerlei dieren, met van allerlei problemen die ik hier in de praktijk zie en mag helpen.
Het is zoals gezegd onmogelijk om alle klachten waarvoor de homeopathie een uitkomst zou kunnen zijn op te noemen maar voel je vrij om te mailen (info@equosano.nl) zodat je je vraag kan stellen. Geen verplichtingen. We kunnen dan samen bekijken of de klassieke homeopathie ook iets voor jouw dier zou kunnen zijn.

Add Your Comment